Du behöver

  • 2 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • ljus sirap 1/2 dl
  • 0.5 msk kanel mald
  • 0.5 msk ingefära mald
  • 0.5 msk nejlika malda
  • 0.5 msk pomeransskal malda
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk konjak
  • vetemjöl ca 8 dl

Ugn: 200º

Gör så här

1
Häll socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull. Låt det koka upp och koka samman några minuter. Rör då och då i smeten.

2
Ta kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i klickar. Låt det smälta under omrörning.

3
Rör ut bikarbonaten i konjaken och rör ner den tillsammans med ca 7 dl vetemjöl. Spara 1 dl till utbakningen. Arbeta samman det till en deg. Täck degen väl och låt stå kallt till nästa dag.

4
Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Ta ut figurer med kakmått. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

5
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills kakorna har fin färg och känns torra. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara dem i burkar med tättslutande lock.


Kommentar:
Kristyr till pepparkakor
Vill du dekorera dina pepparkakor med kristyr? Rör ut 5 dl florsocker med 1 äggvita och 1 tsk ättiksprit (12%). Det finns också kristyr i tub att handla i välsorterade livsmedelsaffärer.