Du behöver
- 2 dl strösocker
- 0.75 dl vatten
- ljus sirap 1/2 dl
- 0.5 msk kanel mald
- 0.5 msk ingefära mald
- 0.5 msk nejlika malda
- 0.5 msk pomeransskal malda
- 125 g smör eller margarin
- 1 tsk bikarbonat
- 2 msk konjak
- vetemjöl ca 8 dl
Ugn: 200º
Gör så här
1
Häll socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull. Låt det koka upp och koka samman några minuter. Rör då och då i smeten.
2
Ta kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i klickar. Låt det smälta under omrörning.
3
Rör ut bikarbonaten i konjaken och rör ner den tillsammans med ca 7 dl vetemjöl. Spara 1 dl till utbakningen. Arbeta samman det till en deg. Täck degen väl och låt stå kallt till nästa dag.
4
Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Ta ut figurer med kakmått. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
5
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills kakorna har fin färg och känns torra. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara dem i burkar med tättslutande lock.
Kristyr till pepparkakor
Vill du dekorera dina pepparkakor med kristyr? Rör ut 5 dl florsocker med 1 äggvita och 1 tsk ättiksprit (12%). Det finns också kristyr i tub att handla i välsorterade livsmedelsaffärer.