Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 2.5 dl mjölk
  • 250 g kesella 1%
  • 150 g smör mjukt
  • 1 st ägg
  • 1.25 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 13.5 dl vetemjöl

Fyllning:

125 g mandelmassa
100 g smör mjukt
2 tsk kardemumma
2 msk ströbröd

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
pärlsocker

Ugn: 200º

Det här behövs till 2 kransar:

Gör så här

1
Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till 37º och rör ut jästen i den. Tillsätt Kesella, smör i klickar, ägg, strösocker, stött saffran och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.

2
Riv mandelmassan fint i en skål och blanda med mjukt smör, kardemumma och ströbröd.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca15x40 cm. Bred ut hälften av fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle. Forma den till en ring och fäst ihop ändarna. Gör likadant med den andra halvan av degen.

4
Lägg över kransarna på plåtar med bakplåtspapper. Klipp centimetertjocka löv med en sax. Vik löven varannan gång åt höger respektive vänster. Forma till kransarna och ställ dem för att jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.

5
Grädda kransen i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Lägg över på galler för att svalna under bakduk.