Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 200 g smör
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 dl vatten
- 0.75 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 9 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g mandelmassa Odense
100 g smör mjukt
2 st apelsiner rivet skal
2 msk ströbröd
Pensling och dekoration:
1 st äggvita uppvispad
1 st ägg uppvispat
50 g mandelspån
Ugn: 250º
Det här behövs till ca 24 bullar:
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och vatten. Kontrollera att temperaturen är 37º.
2
Tillsätt socker, salt och den mindre mängden vetemjöl. Arbeta in mjölet och tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
3
Riv mandelmassan och blanda den med mjukt smör, rivet apelsinskal och ströbröd i en skål.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×50 cm. Skär kakan i 6×4 bitar, ca 8×8 cm stora.
5
Lägg en klick av fyllning på varje degruta. Pensla kanterna med äggvita och vik in hörnen mot mitten. Lägg bullarna i aluminiumformar på en plåt. Låt bullarna jäsa, minst 30 minuter under bakduk.
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.