Du behöver

Botten:

2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
matfett
ströbröd

Fromage:

1 st granatäpple
4 dl vispgrädde
1 st citron
7 st gelatinblad
4 st äggulor
1.5 dl strösocker
1.5 dl matlagningsgrädde
1 tsk vaniljsocker
250 g kesella 10%
1 msk grenadine

Montering och garnering:

2 dl röd vinbärsgelé
50 g mandelspån rostade
florsocker
vindruvor ca 150 g gröna kärnfria

Ugn: 175º

Det här behövs till 10–12 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad en form, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt kakan stå i formen 10 minuter.

2
Stjälp upp kakan på sockrad bakduk. Låt den kallna och dela den sedan i två bottnar. Bred vinbärsgelé över snittytorna på bottnarna. Lägg en botten med snittytan uppåt i den rengjorda formen med ett smörpapper i botten.

3
Dela granatäpplet försiktigt och ta ur kärnorna. Lägg dem i en skål. Vispa grädden medelhårt. Tvätta citronen i varmt vatten och torka av den. Riv den gula delen av skalet fint och pressa ur saften.

4
Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Blanda äggulor, socker, 2 msk av citronsaften, citronskalet och matlagningsgrädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme medan du vispar kraftigt tills krämen blivit tjock och fluffig. Låt den svalna något och rör ner vaniljsockret.

5
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i citronkrämen. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Blanda ner Kesella när krämen börjar tjockna tillsammans med hälften av granatäppelkärnorna, grenadine och vispad grädde.

6
Bred fromagen över den gelébestrukna bottnen i formen och lägg på den andra bottnen med snittytan nedåt mot fromagen. Täck över med plastfilm och låt tårtan stå i kylen, 3–4 timmar.

7
Lägg upp tårtan på ett tårtfat och garnera kanten med rostade mandelspån. Pudra rikligt med florsocker över ytan på tårtan och garnera med resterande granatäppelkärnor och halverade gröna vindruvor.