Du behöver
- 200 g fikon i bitar
- 50 g russin eller sultanrussin
- 100 g röda cocktailbär
- 1 dl rom t ex Meyers
- 150 g smör mjukt
- 2 dl råströsocker
- 4 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 50 g valnötter hackade
- 1 st citron rivet skal
Till formen:
smör
valnötter hackade
Ugn: 175º
Det här behövs till en avlång form, ca 2 liter:
Gör så här
1
Skölj fikonen och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med russin, cocktailbär och rom. Täck över med plastfolie och låt stå minst 10 timmar.
2
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
3
Blanda mjöl, bakpulver, valnötter, rivet skal av apelsin och citron samt frukt- och romblandningen. Rör ner allt i äggsmeten.
4
Klicka ner smeten i en smord och bröad form med hackade valnötter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn efter med en provnål. Låt kakan stå 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med en bakduk.