Du behöver

  • 200 g fikon i bitar
  • 50 g russin eller sultanrussin
  • 100 g röda cocktailbär
  • 1 dl rom t ex Meyers
  • 150 g smör mjukt
  • 2 dl råströsocker
  • 4 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g valnötter hackade
  • 1 st citron rivet skal

Till formen:

smör
valnötter hackade

Ugn: 175º

Det här behövs till en avlång form, ca 2 liter:

Gör så här

1
Skölj fikonen och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med russin, cocktailbär och rom. Täck över med plastfolie och låt stå minst 10 timmar.

2
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.

3
Blanda mjöl, bakpulver, valnötter, rivet skal av apelsin och citron samt frukt- och romblandningen. Rör ner allt i äggsmeten.

4
Klicka ner smeten i en smord och bröad form med hackade valnötter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn efter med en provnål. Låt kakan stå 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med en bakduk.