Du behöver
- 250 g smör eller margarin
- 2.5 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 st ägg
- 2 msk kanel mald
- 1 msk nejlika mald
- 0.5 msk bikarbonat
- 1 msk vatten
- 100 g sötmandel
- vetemjöl ca 7.5 – 8.5 dl
Ugn: 200º
Gör så här
1
Smält matfettet i en kastrull och rör ner socker och sirap. Låt blandningen kallna. Rör då och då i den.
2
Rör ut bikarbonaten i vatten. Rör ner det i den kalla smeten tillsammans med ägg och kryddor.
3
Hacka mandeln ganska fint och rör ner den i smeten tillsammans med det mesta av mjölet. Arbeta degen så att den blir smidig.
4
Forma degen till ca 4 rullar och svep in dem i plastfolie. Låt ligga kallt till nästa dag.
5
Ta bort folien och skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen 5–6 minuter. Förvara kakorna i burkar med tättslutande lock.