Du behöver

  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl kruskakli
  • 7 dl kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1 msk salt
  • 2 tsk brödkrydda (anis och fänkål)
  • 1.5 l grahamsmjöl
  • rågsikt +1 dl

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Börja med att mäta upp rågmjöl och kruskakli i en bunke. Koka upp vatten och häll bubblande hett över innehållet i bunken. Rör om och täck över bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.

2
Smula 1 pkt jäst (50 g) i en skål och rör ut med 5 dl ljummet vatten (37°) och 1/2 dl flytande fett. Blanda detta med det skållade mjölet, salt och stött brödkrydda. Arbeta in grahamsmjöl och 2 dl rågsikt. Ställ degen att jäsa i ca 60 minuter när den känns smidig och slät.

3
Strö över ytterligare 1 dl rågsikt och arbeta ihop degen efter jäsningen. Tillsätt mer rågsikt tills degen kan hanteras och skrapa sedan ned den på mjölat bord. Dela upp degen i två delar och forma två längder. Lägg dem på plåt och nagga bröden med gaffel. Låt dem jäsa i 45 minuter och grädda sedan i 175° varm ugn i knappt 60 minuter. Låt bröden kallna i bakduk. De kan frysas.