Du behöver

  • 5 dl lättmjölk
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1.5 st saffran 1
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 dl lättströ (Hermesetas eller Suketter)
  • 1 krm salt
  • 2 dl färskost (Kesella 1% fett)
  • 15 dl vetemjöl
  • ägg till pensling

Ugn: 250°

Det här behövs till ca 40 bullar:

Gör så här

1
Värm 5 dl lättmjölk och 1/2 dl flytande fett till fingervärme. Häll en skvätt av degspadet över 1-2 påsar saffran, dvs 1/2-1 g, och rör ut. Saffranskryddan sätter inte bara smak utan ger också bullarna en vacker gyllengul färg.

2
Smula ned ett paket jäst i saffranslösningen och rör ut med resten av degspadet. Tillsätt lättströ alternativt vanligt strösocker, salt och Kesella. Arbeta in 10-12 dl vetemjöl. När degen känns smidig och slät ska den jäsa i den övertäckta bunken i 45 minuter.

3
Tillsätt ytterligare 2-3 dl vetemjöl när du arbetar ihop degen. Dela den på mjölat bord i 4 bitar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma släta bullar eller “s”. Låt bullarna jäsa på plåten i 15-20 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i 250° ugn i 10-12 minuter på mittfalsen. Låt kallna under bakduk och frys in.