Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 st kokta kalla potatisar kalla potatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk brödkrydda mald
  • 5 dl basmjöl mörkt
  • 6 dl basmjöl ljust

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula jäst i en bunke och rör ut med det ljumma degspadet av 5 dl vatten och olja. Tillsätt 1 msk Fiberhusk och låt det stå och svälla i 10 minuter.

2
Riv kalla potatisar på råkostjärn och tillsätt raspet tillsammans med 1 tsk av vardera salt och mald brödkrydda. Arbeta in 5 dl mörkt basmjöl och 6 dl ljust basmjöl och låt jäsa i övertäckt bunke när degen känns smidig och lätt.

3
Efter ca 30 minuter är det dags att arbeta ihop degen efter jäsningen. Om du tycker att degen klibbar kan du tillsätta ett par matskedar ljust basmjöl. Skrapa ned degen i en väl smord långform som rymmer 1 3/4 liter. Nagga ytan med en gaffel och låt brödet jäsa medan ugnen värms till 200°. Grädda på andra falsen nerifrån i ca 30 minuter.

4
Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna i bakduk. Brödet kan frysas.


Kommentar:
Ljust och mörkt basmjöl finns i större Hemköps- och Willysbutiker. Det kan också fås på apotek mot livsmedelsanvisning.