Du behöver

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 125 g kesella vanilj
  • 2 msk stött kardemumma
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st ägg
  • 9 dl mjöl
  • ägg till pensling
  • russin till garnering

Ugn: 250 grader

Det här behövs till ca 12-15 kusar:

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över mjölkblandningen. Låt jästen lösa sig.

2
Blanda ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg.

3
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda igenom degen ordentligt och baka sen ut lussekusar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 20 minuter.

4
Pensla med ägg, garnera med russin och grädda i ugnen i ca 8-10 minuter i 250 grader.