Du behöver
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 125 g kesella vanilj
- 2 msk stött kardemumma
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 st ägg
- 9 dl mjöl
- ägg till pensling
- russin till garnering
Ugn: 250 grader
Det här behövs till ca 12-15 kusar:
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över mjölkblandningen. Låt jästen lösa sig.
2
Blanda ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg.
3
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda igenom degen ordentligt och baka sen ut lussekusar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 20 minuter.
4
Pensla med ägg, garnera med russin och grädda i ugnen i ca 8-10 minuter i 250 grader.