Du behöver

  • 4 st äggvitor
  • 1.25 dl strösocker
  • 50 g valnötskärnor
  • 60 g mörk blockchoklad

Gräddskum:

0.75 dl socker
50 g valnötskärnor
4 dl vispgrädde

Garnering:

2.5 st fikon färska

Ugn: 175°

Det här behövs till 6-8 port:

Gör så här

1
Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt kraftig vispning.

2
Hacka valnötskärnor och choklad. Vänd ner det i äggviteskummet. Klicka ner smeten i väl smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3
Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan kallna.

4
Häll sockret till gräddskummet i en liten stekpanna. Låt det smälta på svag värme under omröring tills det är ljusbrunt. Tillsätt valnötskärnorna och låt dem karamellisseras. Häll upp massan på bakplåtspapper och låt den stelna till knäck.

5
Vispa grädden till skum. Hacka knäcken och tag undan ca 2 msk. Rör ner resten i grädden.

6
Bred grädden över kakan och ställ den kallt minst 1 timme.

7
Garnera kakan med fikonklyftor och resterande knäckhack.