Du behöver

Botten:

210 g kavring eller mörkt rågbröd
50 g smör

Fyllning:

300 g matjessill
0.5 st röd lök finhackad
2 dl crème fraîche
3 dl gräddfil
0.5 dl gräslök fint skuren
0.5 dl dill fint skuren
1 msk sillspad
0.5 st lime pressad saft
2 krm salt
1.5 krm svartpeppar nymalen
5 st gelatinblad

Dekoration:

1 dl gräslök fint skuren
1 st rädisor halverade

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Mixa kavring i en matberedare tills det blir smulor. Smält smöret och blanda med brödet.

2
Tryck ut brödsmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten. Ställ den kallt i kylen en stund. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.

3
Finhacka matjessillen och blanda med lök, crème fraiche, gräddfil, gräslök och dill. Smaksätt med sillspad, lime, salt och peppar.

4
Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i en kopp 10 sekunder i mikron vid 750W eller i en kastrull på spisen. Låt gelatinet svalna en stund.

5
Blanda lite av sillblandningen med gelatinet och rör om. Blanda därefter gelatinet med resten av sillblandningen. Rör om ordentligt. Häll blandningen över kavringsbotten och täck med plastfolie. Ställ tårtan kallt i kylen minst 4 timmar.

6
Ta bort plasten. Strö över dill och gräslök. Dela tårtan i bitar eller stansa ut rundlar med hjälp av ett mått och lägg upp bakelserna på ett fat. Dekorera med rädisor.