Du behöver

  • lax eller röding
  • 200 g räkor skalade
  • 100 g ärter små gröna
  • dillvippor

Fiskbuljong:

1 l vatten
1 msk salt
0.5 dl vin torrt vitt
1 st gul lök i klyftor
1 st morot i skivor
1 bitar purjolök
persiljestjälk
dillstjälkar

Gelé:

1 l fiskbuljong (efter att fisken är kokt)
1 st äggvita
10 st gelatinblad

Garnering:

tomater
gurka
rucolasallad
citron ev

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Skär fisken i portionsbitar. Koka upp ingredienserna till fiskbuljongen i en gryta. Lägg i fisken och låt den sjuda i ca 10 minuter.

2
Ta upp fisken och ta bort skinn och ben. Låt den kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

3
Sila buljongen i en ren kastrull och koka upp den. Vispa äggvitan till skum och rör ner den i buljongen. Dra kastrullen från plattan och låt den stå med locket på i 5 minuter.

4
Sila buljongen försiktigt genom en fuktad ren silduk eller handduk. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den heta buljongen.

5
Fördela en del av ärterna, räkorna och dillvipporna och i en 2 liters form. Häll över lite buljong och låt den stelna i kylen. Lägg därefter i fisken tillsammans med resten av räkorna och ärterna. Häll över resten av buljongen. Täck över och låt aladåben stelna i kylen, ca 4 timmar.

6
Stjälp upp aladåben på ett serveringsfat och dekorera med sallad, gurka, tomater och eventuellt citron. Servera med skarpsås, kokt potatis och sallad.