Du behöver

  • 250 g ärter djupfrysta gröna
  • 1 st gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör eller margarin
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Garnering:

crème fraîche smaksatt med pepparrot
räkor ett par stycken till garnering
örtkrydda färsk

Det här behövs:

Gör så här

1
Låt ärterna tina. Skala löken och hacka den. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg lök och tinade ärter i en matberedare och kör till en slät puré.

2
Smält 1 msk matfett till redningen och tillsätt mjölet. Rör om. Späd med buljongen och tillsätt ärtpurén. Låt soppan koka upp.

3
Vispa ut äggulan med grädden och vispa ner det i ärtsoppan. Låt allt bli genomvarmt, men inte koka. Smaka av med salt och peppar.

4
Bjud soppan tillsammans med smaksatt crème fraiche. Garnera med räka och färsk kryddört.


Kommentar:
Vill du göra ärtsoppan festligare, kan du tillsätta en skvätt mousserande vin innan soppan ska serveras.