Du behöver
- 250 g ärter djupfrysta gröna
- 1 st gul lök
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk smör eller margarin
- 6 dl grönsaksbuljong
- 1 st äggula
- 0.5 dl vispgrädde
- salt och peppar
Garnering:
crème fraîche smaksatt med pepparrot
räkor ett par stycken till garnering
örtkrydda färsk
Det här behövs:
Gör så här
1
Låt ärterna tina. Skala löken och hacka den. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg lök och tinade ärter i en matberedare och kör till en slät puré.
2
Smält 1 msk matfett till redningen och tillsätt mjölet. Rör om. Späd med buljongen och tillsätt ärtpurén. Låt soppan koka upp.
3
Vispa ut äggulan med grädden och vispa ner det i ärtsoppan. Låt allt bli genomvarmt, men inte koka. Smaka av med salt och peppar.
4
Bjud soppan tillsammans med smaksatt crème fraiche. Garnera med räka och färsk kryddört.
Vill du göra ärtsoppan festligare, kan du tillsätta en skvätt mousserande vin innan soppan ska serveras.