Du behöver

  • 50 g margarin
  • 5 dl vört
  • svagdricka eller porter
  • 25 g jäst
  • 0.5 msk salt
  • 0.5 dl sirap mörk
  • 1 msk pomeransskal malda
  • 1.5 l rågsikt

Ugn:

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i vätskan och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Blanda ner salt, sirap och pomeransskal. Arbeta in det mesta mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 60 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 delar. Forma dem till släta längder.

4
Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa i ytterligare ca 20–30 minuter. Sätt in plåten nederst i ugnen i 250° och minska samtidigt värmen till 200°.

5
Grädda bröden ca 40 minuter. Pensla det färdiga brödet med lite sirap blandat med hett vatten. Låt det kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.