Du behöver
- 7.5 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bikarbonat
- 2 tsk kryddnejlikor malda
- 2 tsk ingefära mald
- 1 msk kanel malen
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g mandelspån
- 200 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl vatten
- 3 dl strösocker
Ugn:
Gör så här
1
Blanda vetemjölet med bikarbonat, kryddor och mandelspån i en degbunke.
2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och socker. Låt svalna.
3
Häll smörblandningen över mjölblandningen och blanda ihop till en deg.
4
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt med lite e4xtra mjöl. Ta inte för mycket mjöl, för degen stelnar i kylen.
5
Dela degen i tre delar och forma varje del till en rulle. Platta till rullarna så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen till nästa dag.
6
Skär ca 3 mm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 5-6 minuter i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler. Förvara dem i en tättslutande burk. Pepparkakorna går även bra att frysa.