Du behöver

  • 7.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kryddnejlikor malda
  • 2 tsk ingefära mald
  • 1 msk kanel malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelspån
  • 200 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 3 dl strösocker

Ugn:

Gör så här

1
Blanda vetemjölet med bikarbonat, kryddor och mandelspån i en degbunke.

2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och socker. Låt svalna.

3
Häll smörblandningen över mjölblandningen och blanda ihop till en deg.

4
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt med lite e4xtra mjöl. Ta inte för mycket mjöl, för degen stelnar i kylen.

5
Dela degen i tre delar och forma varje del till en rulle. Platta till rullarna så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen till nästa dag.

6
Skär ca 3 mm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 5-6 minuter i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler. Förvara dem i en tättslutande burk. Pepparkakorna går även bra att frysa.