Du behöver
- 1 dl sirap
- 0.5 dl vatten
- 150 g smör
- 0.5 msk bikarbonat
- citron rivet skal av 1/2
- 1 msk ingefära
- vetemjöl ca 6 dl
- 1 dl farinsocker brunt
- 1 dl socker
- sötmandlar ca 35
Ugn:
150°
Gör så här
1
Låt sirap och vatten koka upp. Häll det över smöret och rör tills smöret har smält. Låt allt kallna.
2
Blanda bikarbonaten med kryddorna, rivet citronskal och det mesta av mjölet. Arbeta in det i smeten. Strö över resten av mjölet och ställ degen kallt till nästa dag.
3
Skålla, skala och halvera mandeln.
4
Blanda samman socker och farinsocker direkt på bakbordet. Lägg degen i det och arbeta in sockerblandningen.
5
Forma valnötsstora bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Tryck fast en mandelhalva på varje kaka.
6
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
7
Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras torrt.