Du behöver
- 7 dl vatten + 2 1/2 dl
- rågmjöl fint eller grovt + 7 dl
- 1 msk salt
- 50 g jäst
- 2 dl sirap mörk
- 1.5 dl lingonsylt
- 10 dl rågsikt
- vetemjöl ca 7 dl
Ugn:
Det här behövs för 3 bröd:
Gör så här
1
Häll 7 dl kokande vatten över 7 dl rågmjöl. Täck över och låt det stå över natten.
2
Rör ut jästen i 2 1/2 dl ljummet vatten. Häll detta och 7 dl rågmjöl i degen. Arbeta samman allt till en lös deg som får jäsa ca 4 timmar.
3
Blanda i salt, sirap, lingonsylt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och dela den i 3 delar. Forma dem till längder. Lägg dessa i 3 smorda formar som rymmer ca 1 1/2 l vardera. Jäs i 30 minuter.
4
Sätt in formarna på en plåt med en smord plåt över. Detta för att kavringen ska få sin karaktäristiska form. Grädda i ca 50 minuter.
5
Ta bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden går bra att frysa.