Du behöver

  • 7 dl vatten + 2 1/2 dl
  • rågmjöl fint eller grovt + 7 dl
  • 1 msk salt
  • 50 g jäst
  • 2 dl sirap mörk
  • 1.5 dl lingonsylt
  • 10 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 7 dl

Ugn:

Det här behövs för 3 bröd:

Gör så här

1
Häll 7 dl kokande vatten över 7 dl rågmjöl. Täck över och låt det stå över natten.

2
Rör ut jästen i 2 1/2 dl ljummet vatten. Häll detta och 7 dl rågmjöl i degen. Arbeta samman allt till en lös deg som får jäsa ca 4 timmar.

3
Blanda i salt, sirap, lingonsylt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och dela den i 3 delar. Forma dem till längder. Lägg dessa i 3 smorda formar som rymmer ca 1 1/2 l vardera. Jäs i 30 minuter.

4
Sätt in formarna på en plåt med en smord plåt över. Detta för att kavringen ska få sin karaktäristiska form. Grädda i ca 50 minuter.

5
Ta bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden går bra att frysa.