Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 l mjölk
  • 0.75 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 8 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 18 dl

Ugn:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar som får jäsa mellan bakdukar i ca 20 minuter.

4
Kavla med kruskavel ut bröden direkt på varma smorda plåtar. Lägg en kaka på varje plåt och gör kakan lika stor som plåten är bred.

5
Nagga och grädda högt upp i ugnen i ca 3–5 minuter. Låt Hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Kakorna går bra att frysa.