Du behöver

  • 1.5 dl sirap
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika mald
  • 1 tsk kanel mald
  • 1 tsk citronskal rivet
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 250 g

Ugn:

Gör så här

1
Blanda sirap och socker i en kastrull och hetta upp. Tillsätt alla kryddor, citronskal och bikarbonat. Rör om och ta kastrullen från plattan när massan sjuder. Rör ner smöret. Låt kallna ordentligt.

2
Vispa upp ägget och tillsätt det och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt degen vila svalt i minst 12 timmar.

3
Kavla degen tunt och tryck ut till pepparkakor med olika formar. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem ca 5 minuter. Stora hjärtan behöver något längre tid. Passa kakorna noga så att de inte blir för mörka. Låt dem svalna på galler. Plåten måste svalna innan nästa omgång gräddas.