Du behöver

  • 2 st färska rödbetor ca 250 g
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 0.75 dl crème fraîche
  • salt och peppar

Grönsaksbädd:

8 st salladslökar
2 st selleristjälkar
4 st endiver
50 g pinjenötter
persilja

Vinägrett:

2 tsk vitvinsvinäger
2 msk matolja
2 tsk vatten
0.5 tsk honung
salt och peppar

Pepparrotssås:

2 dl gräddfil
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

Ugn: 140°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala de färska rödbetorna och skär dem i tärningar. Koka dem mjuka i lite lättsaltat vatten. Häll bort vattnet, lägg rödbetorna i en mixer eller matberedare och kör dem till puré.

2
Blanda samman ägg, äggula, crème fraiche och rödbetspuré. Smaka av med salt och peppar.

3
Häll smeten i små smorda timbalformar eller klä timbalformarna med plastfolie, då går det lättare att få ut timbalerna när de är klara.

4
Ställ formarna i en liten långpanna med vatten i botten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

5
Låt timbalerna vila i formarna ca 20 minuter eller längre.

6
Ansa salladslöken. Ansa selleristjälkarna och dela varje i tre längder och sedan på mitten. Koka salladslök och selleri några minuter i lättsaltat vatten. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.

7
Rör samman ingredienserna till vinägrettsåsen och till pepparrotssåsen.

8
Stjälp upp timbalerna på portionstallrikar. Garnera dem gärna med aningen riven pepparrot och en persiljekvist. Lägg salladslök och selleri framför timbalerna. Ringla över vinägretten och strö persilja och pinjenötter ovanpå.

9
Lägg ett endiveblad på varje tallrik och fyll det med pepparrotssås.

10
Bjud goda små brödkransar till.