Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 4 msk havregryn
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 0.5 st lök riven gul
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 4 st gula lökar
  • margarin

Sås:

2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
3 msk grädde
1 msk tomatpuré
3 msk persilja finhackad
1 msk gräslök finhackad
salt och peppar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg havregrynen i en skål och häll över mjölken. Låt det stå och svälla ca 8-10 minuter.

2
Tillsätt färs, ägg, riven gul lök, salt, peppar och timjan. Arbeta samman allt till en lös smet.

3
Fördela färsen i en smord form, ca 15×25 cm stor. Skala lökarna och halvera dem från roten till toppen. Fördela lökarna över färsen med den platta sidan uppåt. Lägg en liten margarinklick över lökarna.

4
Stek färsen mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills färsen är genomstekt.

5
Smält matfettet till såsen och rör ner mjölet. Späd med buljong och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen koka i ytterligare ca 3-5 minuter.

6
Tillsätt finhackade örter och grädde. Låt allt koka upp på nytt och smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Bjud potatismos eller kokt potatis och en grönsallad till.