Du behöver

  • 1 kg nötkött fransyska eller innanlår
  • 1 tsk salt

Sås:

2 msk smör eller margarin
300 g blandsvamp färsk
3 msk vetemjöl
4 dl buljong och sky
2 dl grädde
2 msk rönnbärsgelé
salt och peppar

Ugn: 125°-250°

Det här behövs för 4-­6 port:

Gör så här

1
Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste biten. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°. Det tar ca 1 3/4­-2 timmar.

2
Tag ut steken från ugnen och låt den vila. Höj ugnsvärmen till 250°.

3
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs den i hälften av matfettet tills all vätska har kokat in. Tillsätt resten av matfettet och fräs en stund till.

4
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och sky. Tillsätt grädde och gelé. Låt såsen koka under omrörning några minuter. Smaka av med salt och peppar.

5
Skär upp köttet och lägg det på ett smort eldfast fat. Häll över såsen och strö över riven ost. Ställ eventuellt några kryssade tomater på ena sidan om köttet. Salta tomaterna och lägg på lite ost.

6
Gratinera steken i övre delen av ugnen ca 5-7 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fått lite färg. Bjud gratängen med potatis, kokta grönsaker och rönnbärsgelé.


Kommentar:
Köttet kan stekas dagen innan men avbryt då stekningen när innertemperaturen i köttet är 65°. Då blir steken lika saftig som om den var nystekt. Tag fram steken och skiva den ca 1 timme innan gästerna kommer. Värm såsen och häll den över. Gratinera mitt i 225° varm ugn ca 15 minuter.