Du behöver

  • 400 g gul lök
  • 1 st purjolök även en bit upp på det gröna
  • 2 msk vetemjöl
  • 7 dl vatten
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • salt och peppar

Garnering:

150 g lax rökt
2 msk pepparrot grovriven
krasse

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Skala och skiva lökarna. Ansa och strimla purjolöken. Fräs löksorterna i en kastrull i lite matfett så att löken blir mjuk och glansig utan att få färg.

2
Strö över mjöl och späd med vatten, vin och grädde. Tillsätt smulad buljongtärning. Låt soppan koka på svag värme ca 10-12 minuter.

3
Häll soppan i en mixer eller matberedare och mixa soppan slät.

4
Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.

5
Häll upp soppan i portionsskålar och klipp över lite krasse. Toppa soppan med laxstrimlor och grovriven pepparrot.