Du behöver
- 400 g gul lök
- 1 st purjolök även en bit upp på det gröna
- 2 msk vetemjöl
- 7 dl vatten
- 1.5 dl vin torrt vitt
- 2.5 dl mellangrädde
- 2 st hönsbuljongtärningar
- salt och peppar
Garnering:
150 g lax rökt
2 msk pepparrot grovriven
krasse
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Skala och skiva lökarna. Ansa och strimla purjolöken. Fräs löksorterna i en kastrull i lite matfett så att löken blir mjuk och glansig utan att få färg.
2
Strö över mjöl och späd med vatten, vin och grädde. Tillsätt smulad buljongtärning. Låt soppan koka på svag värme ca 10-12 minuter.
3
Häll soppan i en mixer eller matberedare och mixa soppan slät.
4
Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
5
Häll upp soppan i portionsskålar och klipp över lite krasse. Toppa soppan med laxstrimlor och grovriven pepparrot.