Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl vatten

Glasyr:

50 g smör eller margarin
62.5 g sötmandel flagad eller hackad
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör kraftigt.

2
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt först vattnet till smeten och sedan mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 l, gärna med löstagbar kant. Grädda nederst i ugnen i ca 30 minuter.

3
Smält fettet till glasyren och rör ner mandel, socker, mjöl och mjölk. Värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna, inte längre.

4
Ta ut kakan, efter 30 minuter, och bred över glasyren. Grädda färdigt i ca 15 minuter. Ta kakan ur formen och låt den kallna under formen.