Du behöver

  • 0.5 st litet blomkålshuvud
  • 1.5 st morötter små
  • 0.5 st purjolök
  • 50 g sockerärter
  • 50 g bladspenat
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1.5 dl lättmjölk

Ost- och krasseröra:

75 g kesella lätt
0.5 dl västerbottensost riven, mager
0.5 st krasse ask
salt

Det här behövs för 2 port:

Gör så här

1
Rör samman kesellan med riven ost och krasse. Smaka av med salt.

2
Bryt blomkålen i buketter. Skala och skär morötterna i slantar. Ansa och strimla purjolöken. Dela sockerärterna. Skär den tinade spenaten i mindre bitar.

3
Koka upp vattnet med salt. Lägg i blomkål och morötter. Låt det koka ca 4-5 minuter. Tillsätt purjolök, sockerärter och spenat. Låt det koka i ytterligare några minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.

4
Häll soppan i ett durkslag och häll tillbaka spadet i grytan. Låt det koka upp på nytt. Rör ut mjölet med mjölken och vispa ner det i soppan. Låt soppan koka ca 3-5 minuter. Smaka av. Lägg tillbaka grönsakerna i soppan och bjud den tillsammans med ost- och krasseröran.