Du behöver

  • 1 kg potatis kokt, kall, pressad
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 2 dl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

200 g sidfläsk i små tärningar
1 st gul lök finhackad
1 tsk kryddpeppar stött
1 krm svartpeppar nymald

Gör så här

1
Fräs sidfläsket med lök i en stekpanna. Krydda med kryddpeppar och svartpeppar. Låt det svalna.

2
Blanda kokt pressad potatis med ägg, vetemjöl och salt. Arbeta ihop det till en deg. Forma degen till en rulle på mjölat bakbord.

3
Dela rullen i 12-14 bitar. Forma dem till runda bullar och gör en grop för fyllningen.

4
Lägg cirka en matsked av fyllningen i varje grop, nyp ihop och forma till bollar, som plattas till något. Lägg ner kroppkakorna i en gryta med rikligt kokande lättsaltat vatten (ca 3 liter vatten och 1 1/2 msk salt). Sjud dem cirka 25-30 minuter. Ta upp kroppkakorna med hålslev. Servera med lingonsylt och smält smör.