Du behöver

  • 1 kg kalvbog eller lammbog
  • vatten
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 1 st gul lök i klyftor
  • 1 st morot i bitar
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • dillkvistar

Sås:

1 st äggula + 1
4 dl buljong
2 msk vatten vetemjöl+
1 tsk ättiksprit (12% syra)
1 msk strösocker
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
1 dl dill fint skuren

Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Koka upp vatten och salt i en gryta. Sätt en köttermometer i mitten av köttet och lägg ner det i kokande vatten, som precis ska täcka köttet. Då täpps porerna på köttet till och köttsaften stannar kvar.

2
Låt vattnet koka upp igen och sänk värmen på plattan så att det sjuder i grytan. Tillsätt lök, morot, vitpeppar, lagerblad och dillkvistar. Låt köttet sjuda under lock tills innertemperaturen på köttet är 80º, ca 1 1/4 timme. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i buljongen 20 minuter.

3
Sila buljongen och häll den i en kastrull. Red av buljongen med vetemjölet skakat med lite vatten i en redningsbägare (eller ihopvispat i en kaffekopp). Vispa ner redningen. Smaksätt såsen med ättiksprit eller citronsaft, strösocker, salt och peppar. Låt såsen koka 3 minuter under omrörning.

4
Vispa samman äggula och grädde och runda av såsen med det. Nu får såsen inte koka mer. Tillsätt dillen strax före serveringen, annars blir den grå av syran i såsen. Skär upp köttet i stora tärningar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och haricots verts.