Du behöver

  • 50 g hasselnötskärnor malda
  • 50 g valnötskärnor malda
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 st äggvitor
  • 2 tsk smör
  • 1 msk vetemjöl

Smörkräm:

15 g marsanpulver för kokning (1 påse)
2 dl vatten
1 st äggula
0.75 dl solrosolja kall
150 g smör svalt
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk glögg eller konjak

Dekoration:

50 g mandelspån rostade
25 g röda cocktailbär

Ugn: 200º

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Mal nötterna i en mandelkvarn. Blanda med sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner nöt- och sockerblandningen.

2
Markera två rundlar med 22-24 cm diameter på ett bakplåtspapper. Smörj och mjöla rundlarna och lägg pappret på en plåt. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda 15 minuter mitt i ugnen. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna på ett bakgaller.

3
Vispa ut marsánpulvret med vattnet i en kastrull. Koka upp under vispning. Ta bort krämen från värmen när det börja bubbla. Tillsätt äggula och olja. Vispa tills det blir kallt. Skär smöret i mindre bitar och vispa ner det tillsammans med socker, vaniljsocker och glögg. Vispa till en slät kräm.

4
Lägg hälften av smörkrämen mellan nötbottnarna och bred resten överst. Strö över mandelspån och dekorera tårtan med halva cocktailbär.