Det här behövs för en pajform, 25-30 cm i diameter:

Grundrecept för pajdeg

3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
vatten ca 2-3 msk kallt

Pajdeg med grahamsmjöl

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3.5 msk kallt vatten

Mager pajdeg

3 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
1 dl kesella kall

Gör så här

1
Grundrecept för pajdeg: Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
2
Pajdeg med grahamsmjöl: Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
3
Mager pajdeg: Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.