Du behöver

  • 1 kg sparris färsk grön
  • 18 dl kokvatten + vatten
  • 4 st hönsbuljongtärningar
  • 3 msk mjöl till redning
  • 4 dl mellangrädde
  • salt och peppar
  • 3 st äggulor

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Ansa sparrisen och skär bort det träiga längst ner. Skär bort knopparna och lägg dem åt sidan. Skär sparrisstängerna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten och koka sparrisen mjuk ca 10-15 minuter.

2
Ta upp sparrisbitarna med hålslev och spara kokvattnet. Lägg sparrisbitarna i en matberedare. Kör till en slät puré. Mät purén och lägg den i en kastrull. Späd med kokvatten och nytt vatten så att det blir ca 18 dl.

3
Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner den i soppan. Tillsätt grädde (men spara ca 1 dl) och smulade buljongtärningar. Låt allt koka upp och koka under omrörning. Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten några minuter. Hit kan du förbereda soppan och förvara den i kylen.

5
Koka upp soppan på nytt. Vispa upp äggen med 1 dl grädde. Lyft kastrullen från värmen och vispa ner äggredningen, därefter får inte soppan koka mera då kan den skära sig.

6
Fördela soppan i portionsskålar och lägg lite sparrisknoppar i varje. Bjud smördegsstänger till.