Du behöver

  • 1.5 kg älgstek
  • 1 st porteröl (33 cl)
  • 2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 3/4-1 dl soja
  • 8 st svartpepparkorn
  • 2 st lökar skivade gula
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st buljongtärningar

Till såsen:

5 dl silat kokspad
2 dl crème fraîche
2.5 msk maizenaredning

Gör så här

1
Mät upp ingredienserna till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt.

2
Koka upp spadet, lägg i köttet, låt köttet koka på svag värme i ca 1 1/2 timme, vänd köttet några gånger under tiden. Tag grytan från plattan. Låt sen köttet ligga kvar i spadet och grytan i 30 min. Tag upp köttet och skär i tunna skivor, lägg upp på ett fat och dekorera gärna med tunna apelsinskivar tillsammans med t ex gurka och tomater.

3
Sila spadet, blanda 5 dl spad med 2 dl cremefraiche, koka upp, red med maizenaredning, efter 1 minut är såsen klar.


Kommentar:
Ät med kokt potatis eller hasselbackspotatis och lite goda grönsaker (tomater, gurka, sallad). Rött vin eller en öl är gott till.