Du behöver
- 800 g oxinnanlår i 1 cm tjocka stora skivor
- 1 st ägg
- 2 st äggulor
- 0.75 dl mjölk
- 50 g formbröd kantskuret, vitt
- 400 g köttfärs
- 1 st bladpersilja knippe
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk rosmarin stött
- 1 tsk timjan
- 50 g parmesanost riven
- 0.5 tsk salt
- 0.5 krm peppar
- 100 g salami
- 125 g mozzarellaost
- 1 st gul lök
- 2 st burkar tomater hela
- 5 dl rödvin eller matlagningsvin
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 st lagerblad
Ugn: 175°
Det här behövs för 6 – 8 port:
Gör så här
1
Vispa samman äggulorna med ägget och mjölk. Kantskär brödet och smula ner det i blandningen. Låt det stå och svälla en stund.
2
Tillsätt färsen, finhackad persilja, pressad vitlök, timjan, rosmarin, parmesanost, salt och peppar. Arbeta färsen smidig.
3
Lägg ut köttskivorna på plastfolie. Lägg dem så att de går lite omlott både på längden och bredden. Banka ut köttskivorna så att de blir hälften så tjocka och så att de häftar fast vid varandra.
4
Fördela färsen över köttskivorna men lämna en fri kant runtom. Strimla salamin och strö den över köttet. Skiva osten och fördela skivorna ovanpå. Rulla samman till en tjock korv. Bind om den ordentligt med krympt bomullsgarn. Salta och peppra rullen lätt.
5
Bryn rullen gyllene runtom i lite matfett. Lägg över den i en smord eldfast form.
6
Skala och hacka löken. Låt tomaterna rinna av. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Hacka tomaterna grovt och lägg ner dem i stekjärnet tillsammans med vin, buljong och smulat lagerblad. Låt det koka upp. Smaka av med salt och peppar.
7
Häll tomatskyn runtom rullen i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ formen mitt i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. Vänd rullen någon gång under tiden eller ös den.
8
Tag upp rullen och låt den vila en stund innan den skäres upp i tjocka skivor. Bjud tomatröran till. Kokt pasta, ris eller en potatisgratäng smakar också gott till.