Du behöver

  • 1 st lök stor gul
  • 300 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 150 g champinjoner färska
  • 1 st paprika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk mejram
  • 0.5 tsk timjan
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 0.75 tsk salt
  • 1 dl riven ost

Mos:

800 g potatis
vatten+salt
1 msk smör
1.5 dl mjölk
75 g ädelost

Frastäcke:

2.5 dl bröd smulat vitt
75 g smör eller margarin
1.5 dl hackad persilja
1 st vitlöksklyfta pressad

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skala och tärna rotselleri och morötter. Ansa och skiva svampen. Kärna ur och strimla paprikan.

2
Fräs grönsakerna utom paprikan i lite matfett några minuter. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt det småputtra ca 5 minuter.

3
Tillsätt paprika, pressad vitlök, mejram, timjan, salt och pressad citronsaft. Låt det koka samman tills det är ganska torrt.

4
Lägg grönsakerna i en smord eldfast form och strö över riven ost.

5
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Tillsätt smör, mjölk och riven ädelost. Smaka av.

6
Fördela moset över grönsakerna.

7
Smält matfettet till frastäcket. Krydda med pressad vitlök. Rör ner smulat bröd och persilja. Fördela “fraset” över potatismoset. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.