Du behöver

Pajskal:

1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 krm salt
vatten ca 2 msk kallt

Fyllning:

9 st potatis kokta kalla skalade
1 st purjolök
1.5 st vitlöksklyftor
4 st ägg
2 dl riven ost
3.5 dl matlagningsgrädde
1 dl örter dill basilika
1 msk kycklingfond koncentrerad på flaska

Ugn: 200-175°

Det här behövs för ca 6-8bitar:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med havregryn och salt. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt en remsa av aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i 200° varm ugn ca 10 minuter. Tag bort folieremsan.

3
Ansa och strimla purjolöken, tillsätt pressad vitlök. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Skiva potaisen. Vispa samman äggen med grädde och kycklingfond.

4
Varva potatis, purjolök, hackade örter, riven ost och äggstanning i det förgräddade pajskalet. Sluta med riven ost.

5
Grädda längst ner i 200° varm ugn ca 25 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 10-15 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.