Du behöver

  • 900 g kycklingfilé eller bröst

Marinad:

1.5 dl vinglögg
0.5 dl kinesisk soja
citron saft och rivet skal av 1
0.75 msk ingefära riven
3 msk matolja
1 krm svartpeppar

Sås:

11 st smålök
2 st äpplen
3 dl grädde
1.5 dl vatten
1.5 msk kycklingfond koncentrerad på flaska
1.5 msk balsamvinäger

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda samman alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Dela bröstfiléerna i halvor på längden. Lägg dem i plastpåsen och knyt samman. Låt det ligga kallt minst 6 timmar, gärna över natten. Vänd påsen någon gång under tiden.

2
Tag upp filéerna och torka av dem. Trä upp köttet på korta träspett. Bryn dem runtom i lite matfett.

3
Skala lökarna. Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek löken mjuk i lite matfett. Lägg den i en eldfast form. Stek äpplena några minuter och lägg över dem i formen.

4
Blanda samman grädden med vatten, kycklingfond och balsamvinäger. Häll det över lökröran. Lägg kycklingspetten ovanpå. Stek mitt i ugnen ca 15-20 minuter, köttsaften ska vara genomskinlig när du sticker i köttet.

5
Fördela lökröran på 4 tallrikar och häll över såsen. Toppa med kycklingspetten. Garnera eventuellt med lite färsk timjan. Bjud potatiskaka till.