Du behöver
- kantareller ca 100 g förvällda
- 1 msk smör eller margarin
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl grönsaksbuljong
- 2 dl mjölk
- 0.5 msk tomatpuré
- 0.5 msk ädelost
- 0.5 msk pressad citron
- hackad persilja
Ev tillbehör:
lax strimlad rökt
Det här behövs för ca 1 port:
Gör så här
1
Fräs svampen i fett tills det “knäpper i den. Strö över mjöl och rör om.
2
Späd med buljongen och sjud soppan i ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och koka upp.
3
Smaka av med tomatpuré, ädelost och citron Servera soppan rykande het i varma tallrikar, strö över persilja och ev. lite strimlad lax. Rostade brödkrutonger är också gott till soppan.
Svampen som du plockar kan konserveras eller frysas in. Den rensade svampen skärs i bitar och får “smälta” på svag värme i sitt egna vatten. Sedan läggs svampen på glasburkar och hermetiseras i 100° i 1 timme eller i plastaskar för frysen. Du kan smörsteka svampen också men då blir hållbarheten mycket sämre. Vissa svampar kan också torkas på ett såll eller hängande uppträdd på tråd i luftigt rum.