Du behöver

  • kantareller ca 100 g förvällda
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 msk tomatpuré
  • 0.5 msk ädelost
  • 0.5 msk pressad citron
  • hackad persilja

Ev tillbehör:

lax strimlad rökt

Det här behövs för ca 1 port:

Gör så här

1
Fräs svampen i fett tills det “knäpper i den. Strö över mjöl och rör om.

2
Späd med buljongen och sjud soppan i ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och koka upp.

3
Smaka av med tomatpuré, ädelost och citron Servera soppan rykande het i varma tallrikar, strö över persilja och ev. lite strimlad lax. Rostade brödkrutonger är också gott till soppan.


Kommentar:
Svampen som du plockar kan konserveras eller frysas in. Den rensade svampen skärs i bitar och får “smälta” på svag värme i sitt egna vatten. Sedan läggs svampen på glasburkar och hermetiseras i 100° i 1 timme eller i plastaskar för frysen. Du kan smörsteka svampen också men då blir hållbarheten mycket sämre. Vissa svampar kan också torkas på ett såll eller hängande uppträdd på tråd i luftigt rum.