Du behöver

  • 500 g grytbitar av nötkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st lök gul skivad
  • 2 dl rödvin eller 3 dl buljong
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1.5 krm svartpeppar

Potatismos:

0.75 kg potatis
vatten + salt
1 st ägg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
0.5 dl grädde eller mjölk

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Bryn köttet i fett i omgångar och flytta över det i en gryta. Strö över mjöl och rör om.

2
Bryn löken och lägg den i grytan. Häll på buljong och eventuellt vin. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Småkoka under lock tills köttet är mört, ca 30-45 minuter.

3
Koka under tiden potatisen. Slå av vattnet, pressa potatisen och lägg i fett, salt, ägg och grädde. Vispa moset pösigt.

4
Lägg det färdiga köttet i en ugnssäker form. Spritsa eller bred moset över. Gratinera ca 20 minuter mitt i ugnen.


Kommentar:
Du kan byta ut det hemlagade potatismoset mot pulvermos! Istället för grytbitar kan du använda köttfärs.