Du behöver

Grönsakspaj:

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st purjolök
3.5 st morötter
6 st potatis kokta
1 st persilja bunt
4 dl riven ost
3 st ägg
1.5 dl mellangrädde
1.5 dl mjölk
salt och peppar

Ugn: 225°

Vitlökssås:

2 st äggulor
olivolja ca 5 msk
2 msk pressad citronsaft
1 dl hackad persilja
2 tsk fransk senap
4 dl lätt crème fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Sätt aluminiumfolie runtom pajskalets kant. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.

3
Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i tändsticksstora stavar. Fräs morötter och purjolök i lite matfett.

4
Grovhacka persiljan och skiva potatisen. Blanda samman potatis, persilja, morötter, purjolök och cirka hälften av osten. Lägg allt i det förgräddade pajskalet.

5
Vispa samman äggen med mjölk, grädde, salt och peppar. Häll det över pajen och strö på resterande ost.

6
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har “stannat”.

7
Så här gör du vitlökssåsen: Lägg äggulorna i en skål. Rör i oljan droppvis. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.