Du behöver
- 500 g ärter frysta eller färska
- 8 dl vatten
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk lök riven gul
- 1.5 dl vispgrädde
- salt
- vitpeppar
Tillbehör:
1 dl vispgrädde
1 msk riven pepparrot
Garnering:
färsk timjan
gurkört
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Koka upp hälften av vattnet. Lägg i ärterna och koka i ca 5 minuter under lock.
2
Häll av och spara spadet. Mixa ärterna till ett slätt mos.
3
Koka upp resten av vattnet med ärtspadet, buljongtärningarna och löken. Rör ut mjölet i lite vatten och red av soppan. Sjud i ca 5 minuter.
4
Tillsätt ärtmoset, hetta upp och smaka av med lite salt och peppar. Servera soppan i heta tallrikar med en klick pepparrotsgrädde garnerad med en grön kvist och ev en blomma.