Du behöver

  • 25 st jäst
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 1 msk matolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl vetemjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, matolja och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Täck skålen väl och låt den jäsa ca 1 timme.

3
Dela degen i 8 bitar och kavla ut runda pizzor. Eller kavla ut till fyra runda pizzor. Eller kavla ut till en stor pizza lagom stor att lägga på en bakplåt. Lägg pizzorna på bakplåtspapper. Välj lämplig pizzafyllning.

4
Grädda mitt i ugnen, ca 10-15 minuter för små och vanliga pizzor och ca 15-20 minuter för stor pizza. Bjud dem som förrätt eller t ex som nattmacka.


Kommentar:
Du kan frysa utkavlade och jästa, men ogräddade pizzabottnar. Tina bottnarna innan de fylls och gräddas. Du kan också frysa färdiggräddade pizzor. Tina och värm dem i 175º ugn, ca 10 minuter.