Du behöver

Grundrecept till pajskal:

125 g smör eller margarin
2.5 dl vetemjöl
1.5 msk kallt vatten

Ugn: 200°

Vegetariska pajen:

1 st sats pajdeg

Fyllning:

150 g broccolibuketter
250 g bladspenat
1 st vårlök
1 st vitlöksklyfta
2 st morötter
3 st ägg
3 dl kaffegrädde
3 dl riven ost
rädisor

Sås:

3 dl gräddfil
2 dl pinjekärnor eller rostade solrosfrön
1 kruka basilika
1 dl hackad persilja
1 dl riven ost
salt

Ugn: 200°

Det här behövs för 1 pajform, ca 24 cm i diameter och 4 port:

Gör så här

1
Pajskalet: Smula ner matfettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en aluminiumfolieremsa runtom kanten. Förgrädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta bort folien. Variera degen och byt ut 1 dl av vetemjölet mot 1 dl grahamsmjöl. Smalare pajdeg. En smalare pajdeg får du genom att finfördela 75 g smör eller margarin i 2 1/2 dl mjöl. Tillsätt 75 g kesella och arbeta raskt ihop allt till en deg. Det finns utmärkt färdigkavlad
smördeg att köpa i handeln. Smördeg finns både i frysdiskarna och i kyldiskarna och som runda eller rektangulära plattor.

3
Vegetariska pajen: Gör pajdegen enligt grundreceptet. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.

4
Skala och skär morötterna i korta och smala stavar. Koka morötter och broccoli mjuka i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Låt det rinna av riktigt väl.

5
Ansa spenaten och förväll den några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av riktigt väl. Grovstrimla den.

6
Ansa vårlöken och strimla den. Skala och finhacka vitlöken. Fräs löksorterna mjuka och glansiga i lite matfett. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med några minuter.

7
Lägg cirka hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet. Tillsätt sedan spenat, broccoli och morötter.

8
Vispa samman äggen med grädden och lite salt. Häll det över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har “stannat”.

9
Ansa och hacka rädisorna strö dem över pajen.

10
Lägg pinjekärnor, basilika och persilja i en mixer eller matberedare och hacka det fint under tiden som pajen gräddas. Tillsätt gräddfil och ost. Smaka av med salt. Bjud såsen till pajen.


Kommentar:
Det här pajskalet kan användas till de flesta sorters matpajer.