Du behöver

  • 8 st vitkål hg strimlad
  • 0 l buljong (tärning)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk ströbröd
  • 2 dl buljong eller vatten från kålen
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 st ägg
  • 3 st blandfärs hg

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär kålen i bitar eller strimlor.

2
Förväll kålen i buljong eller vatten med lite salt, ca 3-5 minuter. Låt den rinnna av. Spara kokspadet. Bryn kålen i matfett.

3
Lägg ströbrödet i ca 2 dl kokspad. Blanda ner salt, peppar, ägg och färs. Blanda väl. Färsen ska vara lös.

4
Rör ner färsen i kålen och bred ut blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Servera med kokt potatis, lingonsylt och, om du önskar, en sås.

5
Sås till kållådan: Vispa ner 2 msk vetemjöl i 4 dl av den kalla skyn och kokspadet. Låt såsen koka upp under omrörning. Sjud såsen några minuter och smaka av med salt och peppar.