Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten fingervarmt
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 8.5 dl vetemjöl special ca 8-9 dl

Pensling:

matolja

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma (37°) vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, matolja och Durumvetemjöl. Knåda degen kraftigt.

3
Arbeta in vetemjölet under kraftig knådning tills degen är blank och smidig och släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma små knubbiga limpor. Lägg dem på bakpappersklädd långpanna. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla bröden med matolja. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.

6
Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Brödet är godast dagsfärskt men går bra att frysa.