Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl vatten fingervarmt
- 2 msk matolja
- 2 tsk salt
- 5 dl durumvetemjöl
- 8.5 dl vetemjöl special ca 8-9 dl
Pensling:
matolja
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma (37°) vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, matolja och Durumvetemjöl. Knåda degen kraftigt.
3
Arbeta in vetemjölet under kraftig knådning tills degen är blank och smidig och släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma små knubbiga limpor. Lägg dem på bakpappersklädd långpanna. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla bröden med matolja. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
6
Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Brödet är godast dagsfärskt men går bra att frysa.