Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten (fingervarmt)
- 1.5 tsk salt
- 2 msk socker
- 0.5 msk kummin
- 100 g smör eller margarin
- 11 dl grovt rågmjöl
- rågsikt ca 4 dl
Ugn: 275°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll det fingervarma vattnet över och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, socker och kummin. Klicka i matfettet.
3
Arbeta in rågmjölet och knåda degen kraftigt. Strö över lite rågsikt och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.
4
Ta upp degen och arbeta in rågsikten.
5
Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor med kruskavel ca 18-20 cm i diameter. Ta ut runda hål i mitten med ett mått.
6
Lägg brödkakorna två och två på bakpappersklädda plåtar.
7
Sätt in två plåtar åt gången i ugnen, ca 5-8 minuter. Byt plats på plåtarna när översta plåtens brödkakor har blivit ljust bruna. Grädda tills brödkakorna är hårda och torra. Förvaras torrt.
Har du varmluftsugn kan du grädda två plåtar utan att byta plats på dem. Grädda då i 225° varm ugn. Har du ingen kruskavel så nagga kakorna med nagg eller gaffel.