Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (fingervarmt)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 0.5 msk kummin
  • 100 g smör eller margarin
  • 11 dl grovt rågmjöl
  • rågsikt ca 4 dl

Ugn: 275°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll det fingervarma vattnet över och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, socker och kummin. Klicka i matfettet.

3
Arbeta in rågmjölet och knåda degen kraftigt. Strö över lite rågsikt och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.

4
Ta upp degen och arbeta in rågsikten.

5
Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor med kruskavel ca 18-20 cm i diameter. Ta ut runda hål i mitten med ett mått.

6
Lägg brödkakorna två och två på bakpappersklädda plåtar.

7
Sätt in två plåtar åt gången i ugnen, ca 5-8 minuter. Byt plats på plåtarna när översta plåtens brödkakor har blivit ljust bruna. Grädda tills brödkakorna är hårda och torra. Förvaras torrt.


Kommentar:
Har du varmluftsugn kan du grädda två plåtar utan att byta plats på dem. Grädda då i 225° varm ugn. Har du ingen kruskavel så nagga kakorna med nagg eller gaffel.