Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st lök stor gul
140 g tärnat bacon
4 msk hackad gräslök
375 g västerbottensost
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 st ägg
salt peppar

Ugn: 175°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och ställ formen kallt ca 30 minuter.

2
Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Ta upp löken.

3
Fräs baconet tills det är knaprigt. Ta upp det och låt det rinna av på hushållspapper.

4
Fördela lök och bacon i pajskalet. Strö över gräslök.

5
Riv osten och fördela den över hela pajen.

6
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll det över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

7
Ställ pajformen direkt på ugnsbottnen och grädda ytterligare ca 10-20 minuter. Då blir bottnen genomgräddad.

8
Kul att veta: Västerbottenost skapades redan 1869 av mejerskan Elenore Lindström som, enligt historien, egentligen hade tänkt skapa en Västgötaost. Men hon glömde helt enkelt bort att hon hade en ost på lagring och långt senare var Västerbottenosten född. Den långa lagringstiden, ett år, gör att osten blir spröd i konsistensen och att den blir fyllig och starkt aromatisk. Osten smälter bra vid inte allt för hög ugnsvärme. Västerbottenost är god som smaksättare i olika maträtter, i sallader eller som en god ost på ostbrickan.