Du behöver

  • 1 kg zucchini små
  • 1 st bacon hg
  • 1 pkt spenat fryst hel
  • 1 st gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 3 st ägg eller 4 små ägg
  • olivolja ca 3 msk
  • 2 st brödskivor kantskurna vita osötade + 1 dl mjölk
  • 2 msk persilja finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor krossade
  • 1 krm muskot
  • 1 dl parmesanost
  • salt och peppar

Ugn: 175°

Det här behövs (till 8-10 personer):

Gör så här

1
Tvätta zucchinin och skär bort ändarna. Riv zucchinin grovt. Lägg den i ett durkslag och blanda med 2 tsk salt. Låt stå ca 20 minuter. Krama ur all vätskan.

2
Skär bacon i små bitar. Hacka löken fint. Krama ur den tinade spenaten och hacka den grovt. Bryn bacon gyllene men inte knaprig. Låt löken puttra på låg värme i 1-2 msk olivolja tills den är mjuk men inte brynt. Låt spenaten puttra med några minuter.

3
Kantskär brödet, dela det i småbitar och mjuka upp det i mjölk. Krama sedan ur det uppblötta brödet. Mjölken används inte.

4
Vispa ihop äggen. Blanda zucchini, lök, bacon, spenat, det uppmjukade brödet, äggen, finhackad persilja, krossad vitlök, det mesta av osten och kryddor. Var försiktig med saltet!

5
Smörj en 2 liters form med olivolja. Häll zucchiniblandningen i formen. Släta till ytan och droppa över lite olivolja. Strö över ost, ca 1 msk. Baka i ugnen tills patén fått fin färg och känns fast, ca 45 minuter. Garnera ev. som på bilden.