Du behöver
- 1 kg zucchini små
- 1 st bacon hg
- 1 pkt spenat fryst hel
- 1 st gul lök eller 2 schalottenlökar
- 3 st ägg eller 4 små ägg
- olivolja ca 3 msk
- 2 st brödskivor kantskurna vita osötade + 1 dl mjölk
- 2 msk persilja finhackad
- 2 st vitlöksklyftor krossade
- 1 krm muskot
- 1 dl parmesanost
- salt och peppar
Ugn: 175°
Det här behövs (till 8-10 personer):
Gör så här
1
Tvätta zucchinin och skär bort ändarna. Riv zucchinin grovt. Lägg den i ett durkslag och blanda med 2 tsk salt. Låt stå ca 20 minuter. Krama ur all vätskan.
2
Skär bacon i små bitar. Hacka löken fint. Krama ur den tinade spenaten och hacka den grovt. Bryn bacon gyllene men inte knaprig. Låt löken puttra på låg värme i 1-2 msk olivolja tills den är mjuk men inte brynt. Låt spenaten puttra med några minuter.
3
Kantskär brödet, dela det i småbitar och mjuka upp det i mjölk. Krama sedan ur det uppblötta brödet. Mjölken används inte.
4
Vispa ihop äggen. Blanda zucchini, lök, bacon, spenat, det uppmjukade brödet, äggen, finhackad persilja, krossad vitlök, det mesta av osten och kryddor. Var försiktig med saltet!
5
Smörj en 2 liters form med olivolja. Häll zucchiniblandningen i formen. Släta till ytan och droppa över lite olivolja. Strö över ost, ca 1 msk. Baka i ugnen tills patén fått fin färg och känns fast, ca 45 minuter. Garnera ev. som på bilden.