Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 3 msk messmör
- 1 tsk salt
- 2 tsk spiskummin malen
- 1 msk brödsirap ljus
- 1 st burk majskorn
- 4 dl rågsikt
- vetemjöl ca 12-13 dl special
Pensling och garnering:
mjölk
vallmofrö
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke.
2
Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt messmör, salt, spiskummin, brödsirap, avrunna majskorn och rågsikt. Arbeta in det.
4
Arbeta in vetemjölet i omgångar under kraftig knådning tills degen är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 25 lika stora bitar. Forma ovala släta bullar.
6
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla bullarna med lite mjölk. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.