Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk messmör
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin malen
  • 1 msk brödsirap ljus
  • 1 st burk majskorn
  • 4 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 12-13 dl special

Pensling och garnering:

mjölk
vallmofrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke.

2
Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt messmör, salt, spiskummin, brödsirap, avrunna majskorn och rågsikt. Arbeta in det.

4
Arbeta in vetemjölet i omgångar under kraftig knådning tills degen är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 25 lika stora bitar. Forma ovala släta bullar.

6
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla bullarna med lite mjölk. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.