Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • citron rivet skal av 1/2

Topping:

0.5 dl vetemjöl
1.5 dl socker
2 dl vatten
2 st äggulor
5.5 msk pressad citronsaft
citron rivet skal av 1
2 msk smör eller margarin
1 krm salt
mandelspån

Ugn: 175° eller 225°

Det här behövs för ca 1 tårta eller ca 20 muffins:

Gör så här

1
Smält matfettet och låt det svalna.

2
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner mjöl och rivet citronskal. Tillsätt det avsvalnade matfettet. Rör till en jämn smet.

3
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter, gärna en ambrosiaform. Ska du baka muffins så ställ ut ca 20 muffinsformar på bakplåten. Fördela smeten i dem.

4
Grädda tårtan i nedre delen av 175° varm ugn, ca 30-35 minuter, eller tills kakan har fin färg och känns torr.

5
Grädda muffinsen mitt i 225° varm ugn, ca 12-15 minuter. Stjälp upp tårtan efter några minuter och låt den kallna. Ställ muffinsen på galler och låt dem kallna.

6
Blanda samman mjöl, socker och vatten i en kastrull. Låt det koka på svag värme under omrörning i ca 10-12 minuter.

7
Vispa lätt ihop äggulorna och rör ner dem i krämen. Låt krämen sjuda upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner pressad citronsaft, matfett, rivet citronskal och salt. Låt krämen kallna.

8
Fördela krämen över tårtan eller på muffinsen. Strö eventuellt över rostade mandelspån. Kakan går att frysa utan topping.


Kommentar:
Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull. Då blir krämen lätt grå. Du kan rosta mandelspånen i torr stekpanna några minuter eller lägga dem i en torr eldfast form och rosta dem i 175° varm ugn.