Du behöver
- 0.75 dl blå vallmofrön
- 250 g smör eller margarin
- 3 dl brun farin
- 3 st ägg
- 1 dl apelsin pressad
- 1 dl lättfil
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.5 tsk salt
- apelsin rivet skal av 1
- 5 dl vetemjöl
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rosta vallmofröna lätt i en torr stekpanna. Rör om hela tiden, så att inte fröna bränns.
2
Vispa samman matfett och farinsocker tills det är pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt.
3
Blanda ner lättfil och apelsinsaft, lite i taget. Rör sedan ner frön, vaniljsocker, salt, apelsinskal och till sist mjölet. Blanda väl.
4
Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda ca 50-60 minuter nederst i ugnen. Pröva med en sticka.
5
Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.
Smaksätt en burk (250 g) Kesella gourmet med 1/2 dl flytande honung och rivet apelsinskal av 1/2 apelsin och bjud till vallmokakan vid festliga tillfällen.