Du behöver

  • 0.75 dl blå vallmofrön
  • 250 g smör eller margarin
  • 3 dl brun farin
  • 3 st ägg
  • 1 dl apelsin pressad
  • 1 dl lättfil
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk salt
  • apelsin rivet skal av 1
  • 5 dl vetemjöl

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rosta vallmofröna lätt i en torr stekpanna. Rör om hela tiden, så att inte fröna bränns.

2
Vispa samman matfett och farinsocker tills det är pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt.

3
Blanda ner lättfil och apelsinsaft, lite i taget. Rör sedan ner frön, vaniljsocker, salt, apelsinskal och till sist mjölet. Blanda väl.

4
Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda ca 50-60 minuter nederst i ugnen. Pröva med en sticka.

5
Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.


Kommentar:
Smaksätt en burk (250 g) Kesella gourmet med 1/2 dl flytande honung och rivet apelsinskal av 1/2 apelsin och bjud till vallmokakan vid festliga tillfällen.